Menü

Hangszerrel a kézben egy új világ felé

Idén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia programjának gyűjt a Budapest Borfesztivál a Szeretetszolgálattal és számos nagylelkű borásszal karöltve.

Borfesztivál Extrák | 2022. 08. 11.

Kedves olvasónk! Ezt a hírt a Budapest Borfesztivál oldalunkról vettük át. Ha szeretnéd eredetiben megjeleníteni, kattints ide!
Hangszerrel a kézben egy új világ felé

2014. szeptember 18-án egy tucatnyi megilletődött, a hangszerét szorongató gyermek vonult be az MTA Budavári Szalonjába, hogy a Jótékonysági Borárverés résztvevőiből álló közönségnek eljátssza rövid műsorát. A Máltai Szeretetszolgálat fehér pólóját viselő tíz év körüli lányok és fiúk a Szimfónia program első növendékei voltak. A zenei esélyteremtő programot eredetileg a venezuelai utcagyermekeknek találták ki, a sikerélményekre és a közösséghez tartozás erejére építő modell magyarországi meghonosításának helyszíne a monori romatelep volt, ahol a kísérleti évben hetven gyermek kezdett hangszeren játszani. A zene egy új világot nyitott előttük, az életükben bekövetkezett változásokat pedig egyértelművé tette, hogy az iskolai osztályzataik néhány hónap alatt másfél jegyet javultak. Nyolc évvel ezelőtt az akkori borárverés résztvevői a felzárkózás új, nálunk még ismeretlen útját járó gyerekekkel találkozhattak, az árverés pedig a jótékonysági estek történetének addigi legmagasabb bevételét eredményezte.

A Máltai Szimfónia országos programmá növekedett, az eredményeket elismerve a Belügyminisztérium 2020-ban pályázatot hirdetett a módszer elterjesztésére, akkor 200 településen 3200 gyermek kapott lehetőséget, hogy a nehéz elméleti részeket mellőző, szociális munkával kísért képzésen hangszeres zenét tanuljon.  A pályázat egy év után lezárult, a Máltai Szeretetszolgálat küldetése azonban nem ért véget, jelenleg 50 zenetanár foglalkozik 700 gyermekkel.

A Szimfónia nem tehetségeket keres, hanem a minden gyermekben benne rejlő képességeket segít felszínre hozni; a hegedűórák nem a konzervatóriumi felvételihez kellenek, az ott tanultak sokkal inkább a középiskola sikeres befejezését segítik elő. Tarnazsadányban, Tarnabodon, Erken és a többi településen ugyanakkor számos igazi tehetség is feltűnt, a kiemelkedően ügyes gyermekekből pedig összeállt egy változó összetételű zenekar. A csapat szerepelt Salzburgban, játszott az A38 hajón, a budai Vár Csikós udvarán, az Óbudai Danubia Zenekarral közösen pedig három alkalommal is fellépett a Zeneakadémián. A koncert, a közönség előtti játék egyre inkább az életük részévé válik, van, amikor egy iskolai esemény ad rá alkalmat, máskor ismert előadók fellépésein kapnak lehetőséget a bemutatkozásra.

A Szimfónia program fejlődésében a következő lépést az jelenti majd, ha a távoli településeken élő gyermekeket bérelt járművek helyett saját mikrobusszal utaztathatják a fellépésekre, és az azokat megelőző próbákra.  A Máltai Szeretetszolgálat célkitűzése egy ilyen jármű beszerzése, idén ősszel erre gyűjt majd a Budapest Borfesztivál a Máltai Szeretetszolgálattal és számos nagylelkű borásszal karöltve.

A mikrobusz megvásárlásához az adomanyozz.hu oldalon lehet online adományozással is hozzájárulni, vagy banki átutalással az OTP Bank Nyrt. 11784009-20200745 számlaszámon (közlemény: Szimfónia program)