Tokaj kincse: A Király-hegy

Tóbiás Adrienn kiállítása 2022. szeptember 8-16. közt megtekinthető a VármegyE-Gallériában.

Programok és színpadok | 2022. 08. 10.

Kedves olvasónk! Ezt a hírt a Budapest Borfesztivál oldalunkról vettük át. Ha szeretnéd eredetiben megjeleníteni, kattints ide!
Tokaj kincse: A Király-hegy

Mádra érkezve a Király-hegy elegáns vonulata ámulatba ejt. Az elsőosztályú dűlő legendás hírével és értékes boraival méltón viszi Tokaj hírét a nagyvilágban. A köves, rendkívül meredek talajon már a 13. században is szőlőt termesztettek. A kilátás semmihez sem fogható, a hely a Tokaji borvidék legmagasabb dűlői közé tartozik. Hosszú időn keresztül, amikor a mennyiség, és nem a minőség számított, senki sem művelte ezt a területet. A Demetervin pincészet tulajdonosai a Barta testvérpárral lehetőséget láttak abban, hogy újratelepítsék a dűlőt, végül rengeteg munka és energia árán a terméséből megszületett Tokaj-Hegyalja egyik legkiválóbb aszúja. A Demetervin 2013-as Király aszúja 2021 áprilisában az EAWSC nemzetközi borversenyen nagyarany érmet nyert. A pincészet egy 240 palackos, limitált kiadással ünnepelte az elismerést. Minden tétel számozott és egyedi grafikával díszített. Az alkotások egyedülállók, Mád, a szőlő és a borvidék inspirálta a remekműveket.

Tóbiás Adriennt évek óta inspirálja a Király-dűlő. A fotókiállítás témája maga a Király-hegy őszi színekbe és fényekbe burkolózva, valamint a dűlő legféltettebb kincse, a Király aszú. A gravírozott palackok különleges alkotások, melyeket most a fotós megörökített. A borász, Dr. Demeter Endre, akinek életműve ez az aszú, szintén feltűnik a képeken. Tokaj folyékony aranyában az ásványos jegyek dominálnak. Bámulatos a cukor, sav és ásványosság egyensúlya ebben a különleges nedűben.

Tóbiás Adrienn több éve elkötelezett a borvidék iránt. Nemrég megjelent saját útikönyve, a régióról szóló Útravaló: A Tokaji borvidék című kötet angol nyelven is elérhető. Adrienn a Tokaji Borbarátnők Társaságának tagja, öt évvel ezelőtt kezdte beleásni magát a fotózás rejtelmeibe, amikor saját könyvéhez készített képeket. Úgy gondolta, hogy a könyv akkor lesz igazán hiteles, ha azt saját fotóival illusztrálja. Adrienn bejárta a világot - Uandstyle nevű utazási blogján folyamatosan követhetjük kalandozásait, mégis számára Tokaj-Hegyalja jelenti az igazi otthont. Mád, az Úrágya- és Király-dűlők, az energiák és világörökségi környezet a legfontosabb értékek, melyekre igazán büszke. Adrienn szavaival élve:

„Tokaj-Hegyalja kivételes szeglete az országnak. Bárhol is járok a világban, mindig ide vágyom, a szőlők, naplementék és dűlők ölelésébe.”

A kiállítás megtekinthető az VármegyE-Galériában (1055 Budapest Falk Miksa utca 8.) 2022. szeptember 8-16. között.