Menü

VinAgora 2025 eredmények

Nemzetközi sokszínűség jellemezte az idei VinAgora Borversenyt.

Eredmények | 2025. 05. 12.

Kedves olvasónk! Ezt a hírt a VinAgora Borverseny oldalunkról vettük át. Ha szeretnéd eredetiben megjeleníteni, kattints ide!
VinAgora 2025 eredmények

A 26. VinAgora Nemzetközi Borverseny ismét megerősítette pozícióját Közép-Európa egyik legelismertebb borversenyeként. A korábban csak két évente megrendezett, mára már több mint három évtizedes múltra visszatekintő rendezvény minden évben képes megújulni, miközben változatlanul a minőség, az objektivitás és a nemzetközi mérce szerint történő bírálat mellett kötelezi el magát.

Idén különösen nagy hangsúlyt kapott az innováció és a szakmai elmélyülés: a Fajták Fókuszban program új színt vitt a verseny tematikájába, és tovább bővítette annak edukációs szerepét. A VinAgora egyik technológiai sarokköve továbbra is a WineCompass program volt, amely biztosította a transzparens és gyors pontozást, valamint elősegítette az értékelések összehangolását. Mindezek hozzájárultak ahhoz, hogy a borok megítélése hiteles és megalapozott szakmai döntéseken alapuljon és méltó elismerésben részesüljenek a valóban kiemelkedő tételek.

Az idei évben különös figyelem irányult két szőlőfajtára, lehetőséget biztosítva a szakmai közönség számára, hogy mélyebben megismerje e fajták sokszínűségét és minőségi potenciálját. A Fajták Fókuszban névre keresztelt programban a Sauvignon blanc és a Kékfrankos fajtákból készült borok kerültek a figyelem középpontjába. A versenyt megelőző kampánynak köszönhetően a két kiemelt fajta mintaszáma jelentősen emelkedett.

A borverseny 70 tagú nemzetközi zsűrije egytől egyig elismert borszakértőkből, borászokból, sommelier-kből, oktatókból és borkereskedőkből állt. A zsűri tagjai között olyan neves szakemberek foglaltak helyet, akik rendszeresen részt vesznek más vezető nemzetközi borversenyeken is. Idén a bizottságok összeállítása a korábbi évek értékeléseinek alapos vizsgálata után alakult ki. A sokszínű bíráló testület nemcsak szakmai tapasztalatában, hanem földrajzi összetételében is gazdag volt: a Kárpát-medence szakemberei mellett többek között Franciaországból, Olaszországból, Németországból, Brazíliából, Görögországból és Libanonból is érkeztek bírálók. Ez a nemzetközi jelenlét nemcsak a verseny presztízsét erősíti, hanem biztosítja azt is, hogy a bírálat során különböző fogyasztói elvárások és borkultúrák szempontjai is megjelenjenek.

A bírálók munkájának modern technológiai hátterét a WineCompass szoftver támogatta, amely gyors, pontos és átlátható pontozást biztosított. A rendszer lehetővé tette az adatok valós idejű feldolgozását és összevetését, valamint hozzájárult a zsűritagok közötti szakmai konszenzus kialakításához. A Borkult által fejlesztett WineCompass borbíráló szoftver megbízhatósága, komplexitása és pontossága által megvalósulhatott a borok egyszerű, pontos és gyors beazonosítása, elemzése és értékelése.

Bepillantás a VinAgora kulisszái mögé

A borverseny lebonyolítása precíz és aprólékos előkészületeket kíván, amelyek már jóval a tényleges bírálat előtt megkezdődnek. A nevezési időszak lezárását követően megkezdődik a szériák összeállítása, figyelembe véve a borminták színét, karakterét, valamint cukortartalmát. A cél, hogy a kóstolási sorozatok megfelelően kövessék egymást, 11–13 tételes szériákban. Az egyes borsorokon belül az évjárat, a hordós érlelés erőssége és az aromák intenzitása is fontos rendezőelvként szolgál.

A borok előkészítése egy elkülönített helyiségben zajlik, távol a bírálattól, ezzel garantálva a minták névtelenségét és a verseny gördülékeny, zavartalan lebonyolítását. A zsűri kizárólag az arra kijelölt teremben dolgozik, ahol csak a kóstolási folyamatban közvetlenül érintett személyek lehetnek jelen. Mivel a bírálók egy nap akár 33–35 bort is értékelnek, a szériák között beiktatott rövid szünetek lehetőséget nyújtanak az érzékszervi felfrissülésre és a koncentráció fenntartására.

A mise-en-bouche kifejezés a próbamintát jelenti, amelyet a bírálók az értékelés megkezdése előtt közösen kóstolnak. Ez a nyílt pontozású bor segít összehangolni az egyéni értékelési szempontokat, hogy a zsűritagok hasonló érzékenységgel és értékrenddel kezdjék meg a verseny hivatalos bírálatát.

A bizottsági elnökök szerepe kiemelten fontos a zsűritagok közötti konszenzus megteremtésében. Előfordul, hogy egy bormintát a többség érdemesnek tart az éremre, az értékelés a ponthatárt mégis „csak” felülről súrolja a bizottság pontszámai alapján. Ekkor az elnöknek lehetősége van konstruktív megbeszélés által az éremkategórián belül magasabb pontszámra emelni. Ez a finomhangolás biztosítja, hogy a valóban értékes tételek ne essenek ki az elismerésből pusztán technikai pontkülönbségek miatt.


Lássuk az eredményeket

Közel 1000 borminta sorakozott fel arra várva, hogy a pohárba töltve néhány pörgetés után elnyerje a zsűri tetszését. A megmérettetésre összesen 929 bor érkezett 16 különböző országból, melyek mintegy háromnegyede hazánkból származott.

Az odaítélt érmek megoszlása jól tükrözi a mezőny általános minőségi színvonalát: a díjazott tételek 30%-a ezüst-, 65%-a aranyérmet kapott, míg a borok felső 5%-a érdemelte ki a nagyarany minősítést. A verseny érmeinek ötödét külföldi borok nyerték el, a legnagyobb sikerrel Spanyolország zárt, melyet Franciaország, majd Brazília követ. Érdekesség, hogy a VinAgora történetében először szerepelt a nevezők listájában Új-Zéland, ahonnan a legnagyobb utat járták be a versenyre érkező palackok.

A véglegesített ponthatárok értelmében 83 ezüst-, 187 arany-, 15 nagyarany és 7 Champion éremmel jutalmazták a felső 30%-ot az éremkiosztási szabályoknak megfelelően. A borok eredményei alapján számos különdíj is gazdára talált. A Fajták Fókuszban programban a zsűri pontszámai alapján összeállt a Sauvignon blanc és a Kékfrankos TOP25 listája is.

eredmények

 

Jöjjenek elsőként a különböző főkategóriák legjobb borai, vagyis a Champion díjas tételek:

  • Csendes fehérborok kategóriája: Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet - Our Sea Chardonnay 2023
  • Csendes rosék kategóriája: Prantner Pince – Rosé 2024
  • Csendes vörösborok kategóriája: Vylyan Pincészet - Villányi Franc 2018
  • Pezsgők kategóriája: Kreinbacher Birtok - Kreinbacher Brut Classic NV
  • Természetes édes borkülönlegességek kategóriája: Tóth és Tóth Debrői Borok - Debrői Hárslevelű késői szüret 2023
  • Botrytisálódott borok kategóriája: Gróf Degenfeld Szőlőbirtok - Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017
  • Gyöngyözőborok kategóriája: Feind Pincészet - Irsai Olivér gyöngyöző 2024

A Champion győztesek a fehér, rosé és vörös kategóriákban csak a száraz borok közül, a pezsgő kategóriában pedig csak a tradicionális eljárással készült, brut tételek közül kerülhetnek ki. A bíráló bizottságok elnökei a Champion-díjas borokat a legalább aranyérmet szerzett, ezen belül is az 5-5 legmagasabb pontszámot elért tételek közül választják ki párhuzamos vakkóstolással.

Amennyiben egy adott fajtából legalább 15 minta érkezik, akkor a fajtán belül a legnagyobb pontszámot elért, legalább aranyérmes bor nyeri el a "VinAgora legjobb magyar fajtabora" címet, amely az oklevélen is feltüntetésre kerül. Csak olyan fajtaborok versenyezhetnek, melyek esetében a technológia nem írja felül a fajtakaraktert. (Így például elnyerheti a különdíjat egy Merlot rosé, de nem nyerheti el egy Furmint aszú, vagy egy Pinot noir pezsgő.)


Idén a legjobb magyar fajtaborok:

  • Cabernet franc: Vylyan Pincészet - Villányi Franc 2018
  • Kékfrankos: Riczu Tamás Borászata - Villányi Kékfrankos 2021
  • Irsai Olivér: Fodor Borbirtok - Balatoni Irsai Olivér 2024
  • Cabernet sauvignon: Lelovits Tamás Pincészete - SOLO Villányi Cabernet Sauvignon Premium 2021
  • Olaszrizling: Szatmári Pincészet – Olaszrizling 2021
  • Chardonnay: Koch Borászat - Koch&Evans Chardonnay 2022
  • Merlot: Egri Korona Borház - Selection Egri Merlot 2017
  • Rajnai rizling: Pannonhalmi Főapátság - Pannonhalmi Rajnai Rizling 2023
  • Sauvignon blanc: SKIZO by Sike Balázs - Balatoni Sauvignon Blanc 2024
  • Syrah: Matias Borház – Syrah 2022
  • Pinot Noir: Androsics Birtok - Androsics Pinot Noir Rosé 2024

 

Amennyiben egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért aranyérmes bor különdíjban (Best of Country) részesül, melyet idén az alábbi borok érdemeltek ki:

  • Best of Czech Republic: Vinarstvi Josef Dufek - Pinot Blanc, VOC 2021
  • Best of Brazil: Vinícola Campestre LTDA - Troppo Maturo Zanotto 2020
  • Best of France: Mas du Novi - O de Novi 2019
  • Best of Italy: Sui Nui Spumanti Societa' Agricola - Prosecco Doc Treviso Millesimato Brut 2024
  • Best of Slovakia: Vienna DC - Chateau Rúbaň Grand 2020
  • Best of Spain: J. García Carrión - Pata Negra Valdepeñas Reservado 2014


A 26. VinAgora Nemzetközi Borversenyen számos különdíj is gazdára talált:

  • Csonka és Fiai Kft. különdíja a „Legeredményesebb családi pincészetnek”:
    Bock Borászat (Villányi borvidék) Nyolc nevezett borból 2 nagyarany- és 4 aranyérmes borral gazdagodott.
  • A Vince Magazin különdíja a „VinAgora felfedezettje” számára:
    Káldi Wine (Szekszárdi borvidék)
  • A Chef Market különdíja a „Legérdemesebb, környezettudatos termelésből származó bor” számára:
    Riczu Tamás Borászata - Villányi Kékfrankos 2021 (Villányi Borvidék)
  • Az Amorim Cork Hungary Zrt. különdíja két „Elkötelezetten parafadugó zárást alkalmazó borászat” számára:
    Vylyan Pincészet (Villányi borvidék)
    Sauska (Tokaj-hegyaljai borvidék, Villányi Borvidék)
  • A Molino Kft. különdíja a „Legeredményesebb fiatal borász” számára
    Szentpéteri Attila - Szentpéteri Borpince (Kunsági borvidék)


A Prix VINOFED díjat négy kategóriában ítéli oda a Nagy Nemzetközi Bor- és Párlatversenyek Világszövetsége a szervezet minden tagversenyén egységes szabályok szerint. A kiválasztás módja megegyezik a VinAgora Champion választás szabályrendszerével, így ebben a négy kategóriában– csendes, száraz fehér-, vörös- és rosé borok, illetve brut pezsgők – Champion díjat nyert borok automatikusan megkapják a VINOFED különdíját is.

  • Prix VINOFED – csendes, száraz fehérbor:
    Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet - Our Sea Chardonnay 2023
  • Prix VINOFED – csendes, száraz vörösbor:
    Vylyan Pincészet - Villányi Franc 2018
  • Prix VINOFED – csendes, száraz rosé:
    Prantner Pince – Rosé 2024
  • Prix VINOFED – brut, klasszikus eljárással készült pezsgő:
    Kreinbacher Birtok - Kreinbacher Brut Classic NV


Akiknek köszönettel tartozunk

A borversenynek idén is a Budapest Kongresszusi Központ adott otthont, ahol a bírálat ismét kényelmes és professzionális környezetben zajlott. Az eredményeket a Vince Magazin júniusi számának VinAgora mellékletben olvashatják.
Az Amorim Cork Hungary a verseny egyik kiemelt támogatójaként, két általa kiválasztott borászat számára egyenként 1000 parafadugót ajánlott fel. A bírálat során a Chef Market biztosította a természetes tisztaságú Szigetközi ásványvizet, amely segítette a kóstolók érzékszervi felfrissülését. A vállalat emellett különdíjat is felajánlott.
A bírálathoz használt poharakat a Csonkagroup bocsátotta rendelkezésre, az ólommentes kristályüvegből készült, kiváló minőségű poharaik méltán járultak hozzá a borok megfelelő értékeléséhez, ráadásul különdíjjal is jutalmazott egy borászatot. A poharak makulátlan tisztaságát a Miele, a professzionális mosogatógépek szakértője garantálta.
Új támogatóként csatlakozott a VinAgorához a Molino Kft. is, a nyomdaipari és reklámeszközök specialistája, aki különdíjban részesített egy pincészetet és annak tulajdonosát.
A borok előkészítésében lelkiismeretesen működtek közre a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hallgatói, míg a szakszerű felszolgálást a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola diákjai biztosították.

A verseny szakmai felügyeletét a két védnöki szervezet delegált szakemberei – Fernando Gurucharri (VINOFED) és Edita Ďurčová (OIV) – látták el, akik a versenyt és annak lebonyolítását minden tekintetben rendben találták.
A VinAgora Nemzetközi Borverseny aranyérmes borai május 15-én a VinAgora Prestige – az érmes borok sétálókóstolóján bemutatkoznak a nagyközönségnek. A nagyszabású eseményen 48 borász fogja kóstoltatni az aranyérmet nyert tételeit a Winehub Borközpontban.

Ez a weboldal a szolgáltatásainak biztosítása érdekében cookie-kat használ. A szolgáltatások igénybevételével Ön elfogadja a cookie-k használatát, melyről az Adatvédelmi tájékoztatónkban olvashat bővebben.
Összes süti elfogadása
A kiválasztottak elfogadása