A 26. VinAgora Nemzetközi Borverseny ismét megerősítette pozícióját Közép-Európa egyik legelismertebb borversenyeként. A korábban csak két évente megrendezett, mára már több mint három évtizedes múltra visszatekintő rendezvény minden évben képes megújulni, miközben változatlanul a minőség, az objektivitás és a nemzetközi mérce szerint történő bírálat mellett kötelezi el magát.
Idén különösen nagy hangsúlyt kapott az innováció és a szakmai elmélyülés: a Fajták Fókuszban program új színt vitt a verseny tematikájába, és tovább bővítette annak edukációs szerepét. A VinAgora egyik technológiai sarokköve továbbra is a WineCompass program volt, amely biztosította a transzparens és gyors pontozást, valamint elősegítette az értékelések összehangolását. Mindezek hozzájárultak ahhoz, hogy a borok megítélése hiteles és megalapozott szakmai döntéseken alapuljon és méltó elismerésben részesüljenek a valóban kiemelkedő tételek.
Az idei évben különös figyelem irányult két szőlőfajtára, lehetőséget biztosítva a szakmai közönség számára, hogy mélyebben megismerje e fajták sokszínűségét és minőségi potenciálját. A Fajták Fókuszban névre keresztelt programban a Sauvignon blanc és a Kékfrankos fajtákból készült borok kerültek a figyelem középpontjába. A versenyt megelőző kampánynak köszönhetően a két kiemelt fajta mintaszáma jelentősen emelkedett.
A borverseny 70 tagú nemzetközi zsűrije egytől egyig elismert borszakértőkből, borászokból, sommelier-kből, oktatókból és borkereskedőkből állt. A zsűri tagjai között olyan neves szakemberek foglaltak helyet, akik rendszeresen részt vesznek más vezető nemzetközi borversenyeken is. Idén a bizottságok összeállítása a korábbi évek értékeléseinek alapos vizsgálata után alakult ki. A sokszínű bíráló testület nemcsak szakmai tapasztalatában, hanem földrajzi összetételében is gazdag volt: a Kárpát-medence szakemberei mellett többek között Franciaországból, Olaszországból, Németországból, Brazíliából, Görögországból és Libanonból is érkeztek bírálók. Ez a nemzetközi jelenlét nemcsak a verseny presztízsét erősíti, hanem biztosítja azt is, hogy a bírálat során különböző fogyasztói elvárások és borkultúrák szempontjai is megjelenjenek.
A bírálók munkájának modern technológiai hátterét a WineCompass szoftver támogatta, amely gyors, pontos és átlátható pontozást biztosított. A rendszer lehetővé tette az adatok valós idejű feldolgozását és összevetését, valamint hozzájárult a zsűritagok közötti szakmai konszenzus kialakításához. A Borkult által fejlesztett WineCompass borbíráló szoftver megbízhatósága, komplexitása és pontossága által megvalósulhatott a borok egyszerű, pontos és gyors beazonosítása, elemzése és értékelése.
Bepillantás a VinAgora kulisszái mögé
A borverseny lebonyolítása precíz és aprólékos előkészületeket kíván, amelyek már jóval a tényleges bírálat előtt megkezdődnek. A nevezési időszak lezárását követően megkezdődik a szériák összeállítása, figyelembe véve a borminták színét, karakterét, valamint cukortartalmát. A cél, hogy a kóstolási sorozatok megfelelően kövessék egymást, 11–13 tételes szériákban. Az egyes borsorokon belül az évjárat, a hordós érlelés erőssége és az aromák intenzitása is fontos rendezőelvként szolgál.
A borok előkészítése egy elkülönített helyiségben zajlik, távol a bírálattól, ezzel garantálva a minták névtelenségét és a verseny gördülékeny, zavartalan lebonyolítását. A zsűri kizárólag az arra kijelölt teremben dolgozik, ahol csak a kóstolási folyamatban közvetlenül érintett személyek lehetnek jelen. Mivel a bírálók egy nap akár 33–35 bort is értékelnek, a szériák között beiktatott rövid szünetek lehetőséget nyújtanak az érzékszervi felfrissülésre és a koncentráció fenntartására.
A mise-en-bouche kifejezés a próbamintát jelenti, amelyet a bírálók az értékelés megkezdése előtt közösen kóstolnak. Ez a nyílt pontozású bor segít összehangolni az egyéni értékelési szempontokat, hogy a zsűritagok hasonló érzékenységgel és értékrenddel kezdjék meg a verseny hivatalos bírálatát.
A bizottsági elnökök szerepe kiemelten fontos a zsűritagok közötti konszenzus megteremtésében. Előfordul, hogy egy bormintát a többség érdemesnek tart az éremre, az értékelés a ponthatárt mégis „csak” felülről súrolja a bizottság pontszámai alapján. Ekkor az elnöknek lehetősége van konstruktív megbeszélés által az éremkategórián belül magasabb pontszámra emelni. Ez a finomhangolás biztosítja, hogy a valóban értékes tételek ne essenek ki az elismerésből pusztán technikai pontkülönbségek miatt.
Lássuk az eredményeket
Közel 1000 borminta sorakozott fel arra várva, hogy a pohárba töltve néhány pörgetés után elnyerje a zsűri tetszését. A megmérettetésre összesen 929 bor érkezett 16 különböző országból, melyek mintegy háromnegyede hazánkból származott.
Az odaítélt érmek megoszlása jól tükrözi a mezőny általános minőségi színvonalát: a díjazott tételek 30%-a ezüst-, 65%-a aranyérmet kapott, míg a borok felső 5%-a érdemelte ki a nagyarany minősítést. A verseny érmeinek ötödét külföldi borok nyerték el, a legnagyobb sikerrel Spanyolország zárt, melyet Franciaország, majd Brazília követ. Érdekesség, hogy a VinAgora történetében először szerepelt a nevezők listájában Új-Zéland, ahonnan a legnagyobb utat járták be a versenyre érkező palackok.
A véglegesített ponthatárok értelmében 83 ezüst-, 187 arany-, 15 nagyarany és 7 Champion éremmel jutalmazták a felső 30%-ot az éremkiosztási szabályoknak megfelelően. A borok eredményei alapján számos különdíj is gazdára talált. A Fajták Fókuszban programban a zsűri pontszámai alapján összeállt a Sauvignon blanc és a Kékfrankos TOP25 listája is.
Jöjjenek elsőként a különböző főkategóriák legjobb borai, vagyis a Champion díjas tételek:
- Csendes fehérborok kategóriája: Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet - Our Sea Chardonnay 2023
- Csendes rosék kategóriája: Prantner Pince – Rosé 2024
- Csendes vörösborok kategóriája: Vylyan Pincészet - Villányi Franc 2018
- Pezsgők kategóriája: Kreinbacher Birtok - Kreinbacher Brut Classic NV
- Természetes édes borkülönlegességek kategóriája: Tóth és Tóth Debrői Borok - Debrői Hárslevelű késői szüret 2023
- Botrytisálódott borok kategóriája: Gróf Degenfeld Szőlőbirtok - Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017
- Gyöngyözőborok kategóriája: Feind Pincészet - Irsai Olivér gyöngyöző 2024
A Champion győztesek a fehér, rosé és vörös kategóriákban csak a száraz borok közül, a pezsgő kategóriában pedig csak a tradicionális eljárással készült, brut tételek közül kerülhetnek ki. A bíráló bizottságok elnökei a Champion-díjas borokat a legalább aranyérmet szerzett, ezen belül is az 5-5 legmagasabb pontszámot elért tételek közül választják ki párhuzamos vakkóstolással.
Amennyiben egy adott fajtából legalább 15 minta érkezik, akkor a fajtán belül a legnagyobb pontszámot elért, legalább aranyérmes bor nyeri el a "VinAgora legjobb magyar fajtabora" címet, amely az oklevélen is feltüntetésre kerül. Csak olyan fajtaborok versenyezhetnek, melyek esetében a technológia nem írja felül a fajtakaraktert. (Így például elnyerheti a különdíjat egy Merlot rosé, de nem nyerheti el egy Furmint aszú, vagy egy Pinot noir pezsgő.)
Idén a legjobb magyar fajtaborok:
- Cabernet franc: Vylyan Pincészet - Villányi Franc 2018
- Kékfrankos: Riczu Tamás Borászata - Villányi Kékfrankos 2021
- Irsai Olivér: Fodor Borbirtok - Balatoni Irsai Olivér 2024
- Cabernet sauvignon: Lelovits Tamás Pincészete - SOLO Villányi Cabernet Sauvignon Premium 2021
- Olaszrizling: Szatmári Pincészet – Olaszrizling 2021
- Chardonnay: Koch Borászat - Koch&Evans Chardonnay 2022
- Merlot: Egri Korona Borház - Selection Egri Merlot 2017
- Rajnai rizling: Pannonhalmi Főapátság - Pannonhalmi Rajnai Rizling 2023
- Sauvignon blanc: SKIZO by Sike Balázs - Balatoni Sauvignon Blanc 2024
- Syrah: Matias Borház – Syrah 2022
- Pinot Noir: Androsics Birtok - Androsics Pinot Noir Rosé 2024
Amennyiben egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért aranyérmes bor különdíjban (Best of Country) részesül, melyet idén az alábbi borok érdemeltek ki:
- Best of Czech Republic: Vinarstvi Josef Dufek - Pinot Blanc, VOC 2021
- Best of Brazil: Vinícola Campestre LTDA - Troppo Maturo Zanotto 2020
- Best of France: Mas du Novi - O de Novi 2019
- Best of Italy: Sui Nui Spumanti Societa' Agricola - Prosecco Doc Treviso Millesimato Brut 2024
- Best of Slovakia: Vienna DC - Chateau Rúbaň Grand 2020
- Best of Spain: J. García Carrión - Pata Negra Valdepeñas Reservado 2014
A 26. VinAgora Nemzetközi Borversenyen számos különdíj is gazdára talált:
- Csonka és Fiai Kft. különdíja a „Legeredményesebb családi pincészetnek”:
Bock Borászat (Villányi borvidék) Nyolc nevezett borból 2 nagyarany- és 4 aranyérmes borral gazdagodott. - A Vince Magazin különdíja a „VinAgora felfedezettje” számára:
Káldi Wine (Szekszárdi borvidék) - A Chef Market különdíja a „Legérdemesebb, környezettudatos termelésből származó bor” számára:
Riczu Tamás Borászata - Villányi Kékfrankos 2021 (Villányi Borvidék) - Az Amorim Cork Hungary Zrt. különdíja két „Elkötelezetten parafadugó zárást alkalmazó borászat” számára:
Vylyan Pincészet (Villányi borvidék)
Sauska (Tokaj-hegyaljai borvidék, Villányi Borvidék) - A Molino Kft. különdíja a „Legeredményesebb fiatal borász” számára
Szentpéteri Attila - Szentpéteri Borpince (Kunsági borvidék)
A Prix VINOFED díjat négy kategóriában ítéli oda a Nagy Nemzetközi Bor- és Párlatversenyek Világszövetsége a szervezet minden tagversenyén egységes szabályok szerint. A kiválasztás módja megegyezik a VinAgora Champion választás szabályrendszerével, így ebben a négy kategóriában– csendes, száraz fehér-, vörös- és rosé borok, illetve brut pezsgők – Champion díjat nyert borok automatikusan megkapják a VINOFED különdíját is.
- Prix VINOFED – csendes, száraz fehérbor:
Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet - Our Sea Chardonnay 2023 - Prix VINOFED – csendes, száraz vörösbor:
Vylyan Pincészet - Villányi Franc 2018 - Prix VINOFED – csendes, száraz rosé:
Prantner Pince – Rosé 2024 - Prix VINOFED – brut, klasszikus eljárással készült pezsgő:
Kreinbacher Birtok - Kreinbacher Brut Classic NV
Akiknek köszönettel tartozunk
A borversenynek idén is a Budapest Kongresszusi Központ adott otthont, ahol a bírálat ismét kényelmes és professzionális környezetben zajlott. Az eredményeket a Vince Magazin júniusi számának VinAgora mellékletben olvashatják.
Az Amorim Cork Hungary a verseny egyik kiemelt támogatójaként, két általa kiválasztott borászat számára egyenként 1000 parafadugót ajánlott fel. A bírálat során a Chef Market biztosította a természetes tisztaságú Szigetközi ásványvizet, amely segítette a kóstolók érzékszervi felfrissülését. A vállalat emellett különdíjat is felajánlott.
A bírálathoz használt poharakat a Csonkagroup bocsátotta rendelkezésre, az ólommentes kristályüvegből készült, kiváló minőségű poharaik méltán járultak hozzá a borok megfelelő értékeléséhez, ráadásul különdíjjal is jutalmazott egy borászatot. A poharak makulátlan tisztaságát a Miele, a professzionális mosogatógépek szakértője garantálta.
Új támogatóként csatlakozott a VinAgorához a Molino Kft. is, a nyomdaipari és reklámeszközök specialistája, aki különdíjban részesített egy pincészetet és annak tulajdonosát.
A borok előkészítésében lelkiismeretesen működtek közre a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hallgatói, míg a szakszerű felszolgálást a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola diákjai biztosították.
A verseny szakmai felügyeletét a két védnöki szervezet delegált szakemberei – Fernando Gurucharri (VINOFED) és Edita Ďurčová (OIV) – látták el, akik a versenyt és annak lebonyolítását minden tekintetben rendben találták.
A VinAgora Nemzetközi Borverseny aranyérmes borai május 15-én a VinAgora Prestige – az érmes borok sétálókóstolóján bemutatkoznak a nagyközönségnek. A nagyszabású eseményen 48 borász fogja kóstoltatni az aranyérmet nyert tételeit a Winehub Borközpontban.