Menü

Aranyba borult a szekszárdi borvidék

Ünnepélyes díjkiosztó keretében hirdették ki a Szekszárdi Borvidéki Borverseny eredményeit a XXIII. Szent György napi borünnepen, a Bikavér ünnepén.

Hírek | 2024. 04. 25.

Kedves olvasónk! Ezt a hírt a VinAgora Borverseny oldalunkról vettük át. Ha szeretnéd eredetiben megjeleníteni, kattints ide!
Aranyba borult a szekszárdi borvidék

A szekszárdi történelmi dűlőkről 208 mintát neveztek az idei bormustrára, melynek túlnyomó része a borvidékre jellemző vörösborok voltak, de fehérek és rosék is szép számmal szerepeltek a megmérettetésen. A borverseny a bíráló bizottságnak köszönhetően mára egy kisebb szakmai fórummá nőtte ki magát, mely a gyakorlott borászok és szőlészek fontos eszmecseréjének is helyet ad évről évre.

„Az Országos Bíráló Bizottság tagjai vannak jelen a bírálaton, ami garantálja, hogy magas színvonalú, szinte nemzetközi szintű értékelést biztosítunk a szekszárdi boroknak” – méltatta a verseny zsűrijét Vesztergombi Csaba, a szervezőbizottság elnöke. Valóban a legmodernebb technológia áll a bírálók rendelkezésére, mely nemzetközi színtéren is sokszor bizonyított már. A WineCompass program sokadik alkalommal járult hozzá a kisebb borvidéki versenyek sikeréhez, így a szekszárdi borversenyhez optimalizálva is évek óta átlátható, komplex és precíz értékelést tesz lehetővé.

Fiatalok is szép számmal ültek a bizottságokban a szervezők tudatos kiválasztása révén, hiszen fontos a borvidéken borászkodó ifjú szakemberek bevonása tapasztalatszerzési céllal.

Évről évre erősödik a mezőny, de az idei minden várakozást felülmúló eredménnyel zárult. Az éremszabályok szerint csak a minták 30%-a kaphat érmet, megelőzve azok elinflálódását, azonban arra senki sem számított, hogy ebbe a felső egyharmadba eső borok közül egyetlen sem részesült aranyéremnél rosszabb díjazásban. 78 érmes borból 8 került a dobogó csúcsára, azaz nagyarany éremmel gazdagította a borászatot, melyek mindegyike a vörösbor kategóriából került ki.

Az idei verseny kivételes volt abban is, hogy egyetlen borminta sem került kizárásra, ami kétségtelenül magas színvonalat és minőséget feltételez.

A különdíjat nyert pincészetek közül egyértelműen a Prantner Pince aratta a legnagyobb sikert 8 kategóriában elnyert díjaival. 

 

Gratulálunk minden éremhez!

 

Böngészd át az aranyérmes borokat ide kattintva!