Menü

Modern borbíráló rendszer épült be egyetemi tananyagba

Már az iskolapadban is a legkorszerűbb borbírálati rendszerrel értékelik a hallgatók a borokat.

Hírek | 2023. 12. 07.

Kedves olvasónk! Ezt a hírt a VinAgora Borverseny oldalunkról vettük át. Ha szeretnéd eredetiben megjeleníteni, kattints ide!
Modern borbíráló rendszer épült be egyetemi tananyagba

Nem is olyan régen még a VinAgora tanterem avatását ünnepeltük a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen, most pedig azzal büszkélkedhetünk, hogy a VinAgora Nemzetközi Borverseny szerves részévé vált WineCompass borbírálati rendszer beépült a szőlész-borász mérnök hallgatók tananyagjába.


Idén szeptembertől kerül be a tantervbe a WineCompass bírálati rendszer, melynek ismeretét a hallgatók elméleti és gyakorlati szeminárium keretében sajátíthatják el. Az egyetemi előadást minden évfolyamnak Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. (Borkult) ügyvezetője tartja az újonnan kialakított VinAgora teremben.

VinAgora terem oktatás


A diákok megtanulják a helyes alapelveken történő borkóstolás folyamatát és betekintést nyernek a VinAgora Nemzetközi Borversenyen is alkalmazott 100 pontos bírálati rendszerbe, melynek köszönhetően össze tudják hasonlítani szakmai szempontrendszer alapján a borokat. A WineCompass alkalmazás által megismerik a jelenleg piacon lévő legkorszerűbb rendszert, mellyel szisztematikusan, gyorsan és könnyedén tanulják meg a bírálati sémákat. A program nem csupán a tanagyag részét fogja képezni, hanem vizsgatételként is szerepel majd minden hallgatónak.

 

WineCompass logo


A WineCompass korszerű technológiája lévén nélkülöz minden papír-alapú adminisztrációt. A diákok modern eszközökkel gyakorolhatják a borbírálatot a rendelkezésre álló tableteken.
A VinAgora terem úgy lett kialakítva, hogy a körülmények megfeleljenek a borkóstoláshoz, beleértve a fényviszonyokat, a tiszta és szagmentes levegőt, valamint minden szükséges felszerelést, poharakat, korszerű borhűtőt, mosogatót és egyéb eszközöket, amelyek nélkülözhetetlenek a bírálathoz.


A klubterem olyan szakmai előadásoknak ad majd otthon, mint a Borkult által szervezett borbíráló kurzusok, borszakmai továbbképzések, valamint egész tanévben helyet biztosít az egyetem által szervezett programokhoz, workshopokhoz, szakmai beszélgetésekhez.