Menü

Fényesen csillognak az aranyérmek az Egri Borvidéki Borversenyen

28. alkalommal rendezték meg az Egri Borvidéki Borversenyt

Hírek | 2024. 03. 06.

Kedves olvasónk! Ezt a hírt a VinAgora Borverseny oldalunkról vettük át. Ha szeretnéd eredetiben megjeleníteni, kattints ide!
Fényesen csillognak az aranyérmek az Egri Borvidéki Borversenyen

28. alkalommal rendezték meg az Egri Borvidéki Borversenyt a Hotel Villa Völgy egyik impozáns termében. A borverseny sajátossága, hogy kizárólag az egri borvidéken termett szőlőből készült borral lehetett nevezni, ám eltérően a VinAgora Nemzetközi Borversennyel, a forgalomba hozatali engedély megléte nem volt feltétele a nevezésnek, ami számos kisebb pincészet, családi borászat számára is lehetőséget adott a megmérettetésre  



Hogy a borokat kóstoló szakemberek minden figyelmüket az értékelendő bornak szentelhessék, a szervezők tableten futó bíráló szoftvert biztosítottak: a Winecompass programot könnyű használni, így mindig nagy sikert arat. A bíráló bizottságoknak a bor küllemén kívül értékelnie kell az illat tisztaságát, fajtajellegét és intenzitását. Csak ezek után elemzik az érzett ízt: a program többek között a bor gyümölcsösségére, édességére, csersavasságára és egyéb aromáira kérdez rá. A nevező borászok tehát nem csak egy pontszámot kapnak a verseny végén, hanem komplex, szöveges értékelést is, ami még jobban elősegíti szakmai fejlődésüket, marketing tevékenységüket. 

182 bormintát bíráltak a szakértők, ebből 53 aranyérmet, 6 db nagy aranyat kapott. Ezüst érem nem került kiosztásra a 30%-os szabály miatt. Az OIV (International Organisation of Vine and Wine) 100 pontos rendszere alapján történt a pontozás, a kiosztott pontok közül a legmagasabb 92,80, a legalacsonyabb pontszám pedig 67,50 lett. Érdekes helyzet állt elő: 92,80 pontot kettő bor is kapott.

 

 
Nagyarany minősítést kapott a Hárs Pince Debrő 2021-es Késői szüretelésű Debrői Hárslevelű "CSODA" bora, a Varsányi Pincészet 2019-es Debrői Hárslevelű Superior és a 2022-es Hárslevelű bora, a Varga Pincészet 2022-es Késői szüretelésű Debrői Hárslevelűje, a St. Andrea Szőlőbirtok 2019-es Nagy-Eged dűlő Egri Bikavér Grand Superior-ja és a Thummerer Pincészet 2016-os Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged bora. 
Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa (EBHT) elnöke idén is garantálja az aranyérmet nyert borok támogatását. 
„Nem utolsó sorban a helyi rendezvényeken is megjelennek a győztes borok, például az Egri Bikavér Ünnepi Napok gálavacsorájának kínálóborai az itt győztesek lesznek” – fogalmazta meg Farkas László. 
 
 A 2024-es Egri Borvidéki Borverseny eredményeiről itt olvashatnak bővebben! 
A borversenyre nevezett borok a pontszámalapú bírálaton túl az alábbi kategóriákba sorolva kerültek további megmérettetésre: 

  • Fehér borok - Ostoros Családi Pincészet - Sauvignon blanc, 2023 
  • Egri Csillag - Varsányi Pincészet Kft. - Egri Csillag Superior, 2021 
  • Debrői Hárslevelű - Hárs Pince Debrő, Gecse István - Késői szüretelésű Debrői Hárslevelű "CSODA", 2021 
  • Desszert borok - Varga Pincészet Kft. - Egri "Royal" Hárslevelű, 2022 
  • Rozé borok - Varga Pincészet Kft. - Egri Rozé, 2023 
  • Vörös/Siller borok - Szuromi Családi Birtok - Egri Kékfrankos Superior Hordóválogatás, 2018 
  • Egri Bikavér - St. Andrea Szőlőbirtok - Nagy-Eged dűlő Egri Bikavér Grand Superior, 2019

 

Köszönjük szépen munkátokat:

Adamovich Károly, Barátossy Gábor, Böjt Gergő, Bukta Gábor, Dr. Balga Irina, Dr. Gál Lajos, Dula Áron, Erőss János, Farkas László, Fehér László, Gál József, Galuska Gábor, Gromon Tamás, Hegedűs István, Juhász Ádám, Kádas Gergely, Kardos Kiss Sándor, Koklács Kata, Kormos Péter, Kovács Pál, Kukola Zoltán, Laczkó Gábor, Lamport József, Markovics György, Mészáros Péter, Mészáros Viktor, Mikuska Péter, Nagy Szabolcs, Nyúlné Dr. Pühra Beáta, Papp Gábor, Patai István, Petrény Norbert, Petzold Attila, Radácsi András, Répás László, Robert Smyth, Román Péter, Romsics László, Stumpf Péter, Szabó István, Szuromi Mihály, Tarsoly József, Tóth Istvánné, Tóth Katalin, Vesztergombi Csaba