Menü

A Kárpát-medencei Borverseny a digitalizáció útjára lépett

November végén került megrendezésre a már hagyománnyá vált Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny.

Eredmények | 2023. 12. 06.

Kedves olvasónk! Ezt a hírt a VinAgora Borverseny oldalunkról vettük át. Ha szeretnéd eredetiben megjeleníteni, kattints ide!
A Kárpát-medencei Borverseny a digitalizáció útjára lépett

Új korszakába lépett a tizenhetedik alkalommal megrendezett Csávossy Gyögy Kárpát-medencei Borverseny.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a borversenyek pozitív hatását az ágazat fejlődése szempontjából. A megmérettetések lehetőséget teremtenek a borok szakmai elismertségének növelésében és kiemelkedő értékelés esetén hozzájárul a bor reputációjának növeléséhez. Mindemellett a borászok össze tudják vetni saját tételüket más, hasonló kategóriába sorolhatókkal, valamint betekintést nyernek a piacon lévő aktuális trendekbe. Másfelől az érmes borok pozitív hozadéka az értékesítésben is megjelenik. Könnyebben veszi le a vásárló a polcról a szakma által is elismert borokat és a vendéglátási, idegenforgalmi szektorokban is növeli az ügyfélbizalmat, valamint segíti a kommunikációt.

Egy borverseny zsűrije tapasztaltan, objektíven és kiemelt szakmai tudással vizsgálja a mintákat. A bírálók munkájához egyedi feltételeknek kell megvalósulnia. Napjainkban már nem elégedhetünk meg a hagyományos módszerekkel, hanem korszerű, modern megoldásokat kell alkalmaznunk, ha versenyképes teljesítményt és hiteles eredményeket szeretnénk felmutatni.

A Kárpát-medencei Borverseny 17 éve tartó minőségbeli fejlődését szem előtt tartva idén a szervezők komoly előrelépést tettek a borbírálat lebonyolításának fejlesztésében. Az eddigi papír alapú bírálat helyett a 25 tagú zsűri, először használta a WineCompass elektronikus bírálói rendszert. Az alkalmazás lehetővé tette a benevezett minták részletes, átfogó bírálatát, így a borász borairól komplex visszajelzést kaphatott, mely a szokásos, 100 pontos rendszerben adott pontszám mellett tartalmazta a bor struktúrájának leírását, illetve a zsűri által kiválasztott borjellemzőket is.

A Winecompass minden tud, amit egy borbírálati rendszernek tudnia kell. Fő erényei közé tartozik a gyorsaság, a pontosság, a konzisztencia, a precíz és gyors adatelemzés, az átláthatóság és a könnyű nyomonkövetés. Ezen túlmutatóan a rendszer által hatékonyan lehet elemezni a piaci trendeket és iparági változásokat is.

A Kárpád-medencei Borversenynek nem csak a színvonala emelkedett, hanem a hangulata is, melyhez sokat hozzáadott a hatékony lebonyolítás és adminisztrációktól mentes műveletek sikere. Ezáltal az alkalom kitűnő volt arra, hogy a határon belül és túl élő magyar borászatokért dolgozó szakemberek szakmai kapcsolata is tovább erősödhessen.

A borversenyen összesen 179 mintát értékelt a Zsűri, melyből a legkiválóbbak ezüst-, arany- és nagyarany érmet szerezhettek. Az éremponthatároknak megfelelve 1 nagyarany és 27 aranyérmes bor jutott az élmezőnybe, de minden borvidéket legalább egy aranyérmes bor gazdagít.

 

Gratulálunk minden éremhez!

 

A Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny eredményeiről részletes információk az alábbi linken érhetők el.

https://karpatmedence.winecompass.hu/eredmenyek

 

Tudj meg többet a WineCompass programról:

https://winecompass.hu/